Reklama
  • Poniedziałek, 22 lutego (13:00)

    Zapiekanka makaronowa z chorizo

Składniki na 6 porcji: • opakowanie makaronu penne (rurki) • 20 dag kiełbasy chorizo • puszka krojonych pomidorów • 2 czerwone cebule • 3 ząbki czosnku • kilka pomidorków koktajlowych • sól • cukier • pieprz • zioła prowansalskie • oliwa • mozzarella • bazylia

1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Reklama

2. W tym czasie rozgrzej na patelni (musi nadawać się do zapiekania) odrobinę oliwy z oliwek i zeszklij posiekaną cebulę oraz czosnek. Po chwili dodaj pociętą w plastry kiełbasę chorizo. Przesmaż ją na złoto, po czym zalej pomidorami z puszki i dorzuć małe koktajlowe. Dosyp sól, pieprz, cukier oraz zioła prowansalskie.

3. Gotuj całość kilka minut. Na koniec dołóż makaron i wymieszaj. Wierzch posyp startą mozzarellą i bazylią. 4. Wstaw potrawę na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C.

Czas: 40 min. 1 porcja = 330 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag sera ricotta, szklanka mąki, pół szklanki startego parmezanu, łyżeczka soli , 50 dag szpinaku, starty parmezan do dekoracji, jajko. Sos: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.