-
Poniedziałek, 22 lutego 2016 (13:00)
Zapiekanka makaronowa z chorizo
Składniki na 6 porcji: • opakowanie makaronu penne (rurki) • 20 dag kiełbasy chorizo • puszka krojonych pomidorów • 2 czerwone cebule • 3 ząbki czosnku • kilka pomidorków koktajlowych • sól • cukier • pieprz • zioła prowansalskie • oliwa • mozzarella • bazylia
1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W tym czasie rozgrzej na patelni (musi nadawać się do zapiekania) odrobinę oliwy z oliwek i zeszklij posiekaną cebulę oraz czosnek. Po chwili dodaj pociętą w plastry kiełbasę chorizo. Przesmaż ją na złoto, po czym zalej pomidorami z puszki i dorzuć małe koktajlowe. Dosyp sól, pieprz, cukier oraz zioła prowansalskie.
3. Gotuj całość kilka minut. Na koniec dołóż makaron i wymieszaj. Wierzch posyp startą mozzarellą i bazylią. 4. Wstaw potrawę na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
Czas: 40 min. 1 porcja = 330 kcal.
Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu spaghetti, 1/2 główki czerwonej kapusty, oliwa, ser pleśniowy, tarty parmezan, ocet balsamiczny, chipsy ziemniaczane. więcej
Twój komentarz może być pierwszy