Reklama
  • Wtorek, 28 lutego (08:00)

    Zapiekanka na sposób boloński z mozzarellą

Składniki: 30 dag grubego makaronu (np. penne), 30 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 ząbek czosnku, 1 papryczka chili, 1 marchewka, 15 dag porów, 3 pomidory, 2-3 łyżki oliwy, 20 dag sera mozzarella, sól, pieprz, 1 pęczek bazylii, tłuszcz do posmarowania formy.

Reklama

1. Makaron wrzuć na posolony wrzątek. Zamieszaj, zmniejsz płomień i gotuj ok. 8 minut. W tym czasie czosnek przeciśnij przez praskę. Chili oczyść z pestek, strączek posiekaj. Marchewkę obierz, pory oczyść, pomidory umyj, usuń środki z pestkami.

Przygotowane warzywa pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej czosnek. Dodaj chili, resztę warzyw oraz mielone mięso. Całość smaż 5 minut. Przypraw solą i pieprzem.

2. Makaron odcedź, przelej zimną wodą, osącz. Bazylię umyj, osusz, trochę zostaw, resztę posiekaj i dodaj do mięsa z warzywami. Mięsną masę wymieszaj z makaronem.

Przełóż do formy posmarowanej tłuszczem. Na wierzchu ułóż ser pokrojony w plasterki. Piecz 20 minut w temp. 200°C. Udekoruj odłożoną bazylią.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: ● rolka ciasta francuskiego ● 30 dag mięsa mielonego ● po pół papryki czerwonej i żółtej ● puszka pomidorów ● cebula ● 3 łyżki tartego sera ● 2 łyżki natki pietruszki ● 40... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.