Reklama
  • Poniedziałek, 9 listopada 2015 (14:02)

    Zapiekanka z penne

Składniki na 6 porcji: 30 dag makaronu penne, 1 mała cukinia, 20 dag kiełbasy, 5 gałązek oregano, 100 ml mleka, 8 jajek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

1 Makaron (typu penne) wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do całkowitego osączenia i przestudzenia.

2 Cukinię umyj pod bieżącą wodą, osusz, odetnij końcówki, pozostaw ze skórką. Przekrój warzywo wzdłuż na pół, pokrój w półplasterki. Kiełbasę pokrój w plasterki.

Reklama

3 Oregano opłucz, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, otrzyj listki z łodyżek. Mleko wlej do większej miseczki, wbij do niej jajka. Całość rozmieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, otartym oregano oraz startą gałką muszkatołową.

4 Na patelni z odczepianą rączką rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć kiełbasę, przesmaż na złoty kolor. Dodaj cukinię, chwilę smaż razem. Na koniec wsyp ugotowany makaron.

5 Całość wymieszaj, smaż razem jeszcze około 3 minuty. Po tym czasie składniki na patelni zalej masą jajeczną z mlekiem. Poczekaj, aż jajka lekko się zetną. Odczep rączkę od patelni.

6 Wstaw patelnię do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekaj około 20 minut.

Zdjęcie

/Arch./Panthermedia
/Arch./Panthermedia

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:zapiekanka | oregano | makaron | penne | Ca | z | zapiekanki

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● paczka spaghetti ● 70 dag mięsa mielonego ● jajko ● łyżka bułki tartej ● puszka pomidorów ● ce bula ● 2 ząbki czosnku ● bazylia ● oliwa ● sól ● pieprz ● cukier więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.