Reklama
  • Wtorek, 29 września 2015 (10:05)

    Zapiekany makaron

Składniki na 4 porcje: 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 duża marchewka, 3 łodygi selera naciowego, po 5 dag boczku i szynki, 3 łyżki oleju, po 20 dag mielonej wołowiny i mozzarelli 310 dag pomidorów z puszki, 30 dag makaronu, bazylia, sól, pieprz

1. Oczyść starannie cebule, czosnek, marchewkę oraz łodygi selera naciowego. Przygotowane warzywa drobno posiekaj. Boczek oraz szynkę pokrój w kosteczkę.

2. W rondlu rozgrzej olej. Wrzuć warzywa. Smaż, mieszając, 3-5 minut. Po tym czasie dodaj boczek. Smaż kolejne 3 minuty. Wrzuć szynkę, a po chwili mieloną wołowinę. Smaż, mieszając, na złoty kolor.

Reklama

3. Pomidory z puszki (bez skórki) lekko rozdrobnij. Dodaj do mięsa razem z 200 ml wody. Duś powoli pod przykryciem około 30 minut. Dopraw powstały sos solą, pieprzem oraz listkami bazylii.

4. Makaron ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu, odcedź. Wymieszaj z przygotowanym sosem mięsno-warzywnym. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Obłóż plasterkami mozzarelli. Zapiekaj w temp. 180 st. na złoty kolor.

Czas ok. 70 min; porcja – 430 kcal, cena 4,90 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:makaron

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag sera ricotta, szklanka mąki, pół szklanki startego parmezanu, łyżeczka soli , 50 dag szpinaku, starty parmezan do dekoracji, jajko. Sos: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.