Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia 2016 (13:06)

    Zapiekany makaron

Składniki na 4 porcje: 25 dag kolorowego makaronu (gniazdka), sól, 1 puszka kukurydzy, 2 strąki czerwonej papryki, 7,5 dag żółtego sera, 10 dag szynki w plasterkach, 3 jajka, 370 ml mleka, pieprz, gałka muszkat., tłuszcz.

1 Makaron wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedź na sicie. Na drugim sicie osącz kukurydzę z puszki. Przelej zimną wodą, pozostaw do ocieknięcia. Strąki papryki umyj, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne.

2 Miąższ paprykowy pokrój w paski lub większą kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Plasterki szynki pokrój w paseczki. Naczynie żaroodporne (lub cztery mniejsze kokilki) wysmaruj tłuszczem, np. masłem lub olejem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st.

Reklama

3 Makaron wymieszaj z papryką, kukurydzą, szynką oraz startym serem. Przełóż do przygotowanego naczynia. Jajka rozkłóć w misce. Wlej mleko, wymieszaj. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zalej składniki zapiekanki. Zapiekaj 30-35 minut.

czas ok. 60 min; porcja – 530 kcal, cena 3,80 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:makaron | makarony

Zobacz również

  • Składniki: makaron razowy, 15 dag szpinaku, sól, cebula , 2 ząbki posiekanego czosnku, 3 plastry szynki, 3 łyżki masła, pieprz, gałka muszkatołowa, śmietana, oliwa. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.