Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:06)

    Zapiekany makaron

Składniki na 4 porcje: 25 dag kolorowego makaronu (gniazdka), sól, 1 puszka kukurydzy, 2 strąki czerwonej papryki, 7,5 dag żółtego sera, 10 dag szynki w plasterkach, 3 jajka, 370 ml mleka, pieprz, gałka muszkat., tłuszcz.

1 Makaron wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedź na sicie. Na drugim sicie osącz kukurydzę z puszki. Przelej zimną wodą, pozostaw do ocieknięcia. Strąki papryki umyj, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne.

2 Miąższ paprykowy pokrój w paski lub większą kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Plasterki szynki pokrój w paseczki. Naczynie żaroodporne (lub cztery mniejsze kokilki) wysmaruj tłuszczem, np. masłem lub olejem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st.

Reklama

3 Makaron wymieszaj z papryką, kukurydzą, szynką oraz startym serem. Przełóż do przygotowanego naczynia. Jajka rozkłóć w misce. Wlej mleko, wymieszaj. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zalej składniki zapiekanki. Zapiekaj 30-35 minut.

czas ok. 60 min; porcja – 530 kcal, cena 3,80 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:makaron | mi | makarony

Zobacz również

  • Składniki: ● 300 g makaronu rigatoni lub rurki ● 1 dojrzałe awokado ● 2 ząbki czosnku ● oliwa ● 5 pomidorków koktajlowych ● sól ● pieprz ● gałka muszkatołowa. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.