Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (14:00)

    Zapiekany makaron

Składniki na 6 porcji: 30 dag makaronu penne, 1 mała pierś kurczaka, 20 dag mrożonych brokułów, kilka pomidorków, 100 ml mleka, 4 jajka, 5 dag żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej

Reklama

1. Makaron (typu penne) wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do całkowitego osączenia i przestudzenia.

2. Pierś kurczaka op łucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Natrzyj solą oraz pieprzem, obsmaż na patelni z rozgrzaną łyżką oleju.

3. Gdy pierś będzie rumiana, zdejmij ją z patelni, przestudź i pokrój na kawałki. Do zapiekanki możesz też wykorzystać resztki mięsa drobiowego, które pozostały ci z obiadu.

4. Brokuły wrzuć na osolony wrzątek, krótko zblanszuj. Osącz na sicie, przelej zimną wodą, aby zachowały kolor. Pozostaw do całkowitego ocieknięcia. Pomidorki opłucz, przekrój na połówki.

5. Mleko połącz z jajkami. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmaruj dokładnie olejem.

6. Wymieszaj makaron, brokuły i pierś kurczaka. Przełóż do naczynia. Zalej masą jajeczną. Piecz 30 min w 180 st. Obłóż pomidorkami, posyp serem. Dopiekaj 10 min.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu spaghetti, 1/2 główki czerwonej kapusty, oliwa, ser pleśniowy, tarty parmezan, ocet balsamiczny, chipsy ziemniaczane. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.