Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Zapiekany makaron

Składniki na 6 porcji: 30 dag makaronu, 2 cebule, 20 dag wędliny lub gotowanego kurczaka, 1 puszka zielonego groszku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/4 szklanki bulionu, 15 dag żółtego sera, sól, pieprz, olej, natka i sałata do dekoracji.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

1 Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do ocieknięcia. Możesz też wykorzystać do zapiekanki makaron, który został ci z obiadu.

2 Cebule obierz, dość drobno poszatkuj. Pokrój w kosteczkę dowolne wędliny lub ugotowane mięso kurczaka (pierś lub obrane z kości pałki, udka itp.).

Reklama

3 Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną cebulę, krótko przesmaż. Dodaj pokrojone wędliny lub mięso kurczaka. Smaż razem, mieszając, 3-5 minut. Zdejmij z ognia.

4 Groszek odlej z zalewy, przepłucz na sicie zimną wodą, pozostaw do osączenia. Makaron wymieszaj z cebulą i mięsem (lub wędliną). Wsyp osączony groszek. Dodaj koncentrat pomidorowy, połącz starannie składniki. Dopraw je do smaku solą i pieprzem.

5 Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Dno żaroodpornego naczynia posmaruj olejem. Nałóż przygotowane składniki zapiekanki. Wlej bulion (może być z kostki). Naczynie wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut.

6 Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp wierzch zapiekanki. Dopiekaj jeszcze 10 -15 minut.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 30 dag makaronu penne, 1 mała pierś kurczaka, 20 dag mrożonych brokułów, kilka pomidorków, 100 ml mleka, 4 jajka, 5 dag żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.