Reklama
  • Środa, 12 lipca 2017 (08:00)

    Zapiekany makaron

Składniki: Pół opakowania makaronu typu penne , 25 dag szynki wieprzowej, 1 cebula, 2 jajka, 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 25 dag żółtego sera w kawałku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia, olej.

1 Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą. Pozostaw do ocieknięcia.

2 Szynkę pokrój w plastry. Cebulę obierz, poszatkuj. Jajka wymieszaj ze śmietaną. Połowę żółtego sera pokrój w plasterki, resztę zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Reklama

3 Starty ser wymieszaj z masą jajeczną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej. Formę do zapiekania posmaruj olejem.

4 Układaj warstwami makaron, cebulę i szynkę. Składniki zalej sosem jajecznym. Na wierzchu ułóż plastry sera. Piecz 30 min w 180 st. Udekoruj listkami bazylii.

czas ok. 55 min; porcja – 380 kcal, cena 3,50 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Sycące wstążki z warzywami i mięsem Składniki: 150–200 g polędwiczki wieprzowej • 1 łyżeczka przypraw do dań chińskich • 1/2 cebuli • 100 g różyczek brokuła (mrożonych) • 2 łyżki oleju •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.