Reklama
  • Poniedziałek, 14 września 2015 (13:05)

    Zapiekany makaron z bakłażanem i serem

Składniki na 6 porcji: 1 op. makaronu spaghetti, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, pieprz, 30 dag mięsa mielonego, olej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 bakłażany, 10 dag żółtego sera, 3 jajka, 1 szklanka śmietany, sól, gałka muszk.

Reklama

1 Makaron spaghetti wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odlej na sicie, pozostaw do osączenia i ostudzenia.

2 Cebulę obierz, poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej 1 łyżką oleju. Wrzuć cebulę, przesmaż. Dodaj mięso mielone (np. wieprzowo-wołowe) oraz czosnek.

Smaż, mieszając, kilka minut. Dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

3 Bakłażany opłucz starannie, osusz, odetnij końcówki, pokrój w plasterki. Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jajka rozkłóć, wymieszaj ze śmietaną. Dodaj starty ser. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.

4 Formę do zapiekania wysmaruj olejem, nakładaj warstwami makaron, przesmażone mięso i bakłażany. Całość zalej masą śmietanową. Zapiekaj 40 min w 180 st.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 500 g spaghetti ● 200 g zielonej drobnej fasolki szparagowej ● 6 jajek ● 50 g sera typu parmezan ● 50 g mleka ● sól, cukier i pieprz ● 1/2 pęczka natki pietruszki więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.