Reklama
  • Poniedziałek, 10 sierpnia 2015 (13:06)

    Zielony makaron na gorąco

Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie makaronu szpinakowego, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, 2 młode cukinie, olej, sól, 5 dag parmezanu, gałka muszkatołowa, pieprz

1. Makaron szpinakowy wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie (kilka łyżek wody po gotowaniu zachowaj).

2. Cebulę obierz i poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pozbaw łupinek i drobno posiekaj. Umyj cukinie, odetnij końcówki. Warzywa pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj czosnek, chwilę smaż.

Reklama

3. Dodaj pokrojoną cukinię. Smaż, aż warzywo zmięknie. Dodaj ugotowany i odcedzony makaron, wymieszaj. Dolej kilka łyżek wody z gotowania. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posyp parmezanem.

Czas ok. 30 min; porcja – 290 kcal, cena 3,10 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:na | makaron | gorąco | zieloni

Zobacz również

  • Składniki (4 porcje): ● 400 g makaronu rurki ● 1 mały kalafior ● 2 ząbki czosnku ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● garść orzeszków piniowych, włoskich lub ziemnych ● tarty parmezan lub ser żółty do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.